Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ΤΤF του φυσικού αερίου, αφού οι Bρυξέλλες ενημέρωσαν τις 27 χώρες-μέλη ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί μία ανώτατη διοικητικά τιμή για το φυσικό αέριο, που να μην επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την ασφάλεια του εφοδιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
‘Oπως όλα δείχνουν, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταφέρει να βρεί ως τώρα τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο μπλοκ των 17 χωρών που ζητούν το πλαφόν- μία πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει - και της ομάδας των χωρών που αντιδρούν, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, χθες η τιμή του συμβολαίου TTF παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε στα 118,250 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας άνοδο 7,811%, ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού σχεδόν σε όλες τις χώρες της EE. Στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας, η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 207,42 ευρώ/MWh (+3,5%)
Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών-μελών, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, είχε αναθέσει στην Κομισιόν να καταρτίσει μία πρόταση για «ένα προσωρινό πλαίσιο όσον αφορά στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» και «έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου». Οι προσπάθειες της Επιτροπής όμως φαίνεται ότι είχαν άδοξο τέλος.
Οι ενστάσεις που εξ αρχής πρόβαλε το Βερολίνο ως προς τα τεχνικά προβλήματα του πλαφόν και τις συνέπειές του στην αγορά κυριάρχησαν επί των θέσεων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία , η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες που επιζητούσαν τη θέσπιση του ανώτατου ορίου. Οι χώρες που συμπαρατάχθηκαν με τη Γερμανία “πέρασαν” τελικώς τη θέση, ότι το όποιο πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετους όρους και κυρίως ότι δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν θα προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή δεν θα οδηγήσει τους παραγωγούς αερίου να ανακατευθύνουν τα φορτία αερίου σε τρίτες χώρες.
«Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ήδη ενημέρωσε σχετικά τις χώρες- μέλη και ότι οι εθνικοί απεσταλμένοι των “27” στην ΕΕ θα συζητήσουν εκ νέου το θέμα και τις τεχνικές δυσκολίες την επόμενη Παρασκευή.
Ωστόσο φαίνεται ότι η Επιτροπή κρατά στις “αποσκευές” της μία δεύτερη πρόταση, που αφορά σε έναν εθελοντικό «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», όπως δήλωσε άλλος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η στάση αυτή της Κομισιόν δεν ικανοποιεί πάντως τις χώρες που τάσσονται υπέρ του πλαφόν, με ορισμένες να απειλούν ότι θα μπλοκάρουν άλλες παραμέτρους της ενεργειακής συμφωνίας, στην οποία είχε καταλήξει η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου, για όσο διάστημα η Επιτροπή δεν παρουσιάζει μία συνεκτική πρόταση για την επιβολή πλαφόν.
Ας σημειωθεί ότι το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής περιλαμβάνει μέτρα όπως τις κοινές προμήθειες αερίου για αποθεματοποίηση και την επεξεργασία ενός νέου σημείου-δείκτη αναφοράς τιμών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας έχουν λάβει εθνικά μέτρα (επιδότηση των λογαριασμών που εφαρμόζει η Ελλάδα, το πλαφόν στα υπερέσοδα ή το ιβηρικό μοντέλο με το ανώτατο όριο στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής και το κράτος να καλύπτει τη διαφορά από τη χρηματιστηριακή τιμή κλπ) για να μετριάσουν το ύψος των ενεργειακών λογαριασμών στους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα αυτά όμως δεν λύνουν το ζήτημα του πληθωρισμού που πυροδοτείται από το ενεργειακό κόστος, ενώ δημιουργούν και μία σειρά από πρόσθετα προβλήματα, ιδιαίτερα για τις χώρες με υψηλό χρέος και περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.