Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν, το επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών της ΕΕ, που συνεδριάζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ούτε αυτή τη φορά θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για ανώτατο όριο στο TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς τιμών για το αέριο στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν όλο το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν με τα έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό της κρίσης αν δεν συμπεριληφθεί το πλαφόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που δεν διαψεύστηκαν αλλά ούτε επιβεβαιώθηκαν από την ελληνική πλευρά. Την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναχωρεί για τη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών που ακολουθεί την επόμενη ημέρα, 24 Νοεμβρίου.
Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει τους νέους κανονισμούς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την έναρξη κοινών προμηθειών φυσικού αερίου για τις 27 χώρες της ΕΕ.
Παρότι 17 χώρες έχουν κατ’ αρχήν ταχθεί υπέρ του πλαφόν και η Κομισιόν έχει προτείνει σχέδιο για ένα είδος limit up σε περίπτωση ακραίας ενδοημερήσιας μεταβολής της τιμής, μία ομάδα άλλων χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία αρνούνται σθεναρά την όποια παρέμβαση στην αγορά TTF, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αερίου, στρέφοντας τους προμηθευτές σε τρίτες αγορές
Αλλά και η Europex, η ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, επέκρινε το σχέδιο για επιβολή ανώτατης τιμής στην αγορά αερίου, κατά τη διαβούλευση που έγινε για το όλο ζήτημαμ
Η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα προβλέπει την επιβολή πλαφόν στη διακύμανση της τιμής των παραγώγων, δηλαδή στα συμβόλαια ΤΤF για παράδοση τον επόμενο μήνα
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή το σχήμα που προτείνει δεν θα επηρεάσει το εξωχρηματιστηριακό εμπόριο (OTC), το οποίο η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως μια δικλείδα ασφαλείας για κρίσιμες παραδόσεις. Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορούσε να ενεργοποιείται όταν υπάρχει ένα ακραίο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χωρίς ανάλογη κίνηση τιμών στις παγκόσμιες αγορές, όταν δηλαδή η ΕΕ θα αποκλίνει από τις παγκόσμιες τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Αυτή ακριβώς η προϋπόθεση, η μεγάλη απόκλιση από τις διεθνείς τιμές είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρώπη να συνεχίσει να προσελκύει ικανές προμήθειες αερίου
Ως παράδειγμα ακραίας διακύμανσης στην αγορά, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο προτεινόμενος μηχανισμός, η ίδια η Επιτροπή αναφέρει την απότομη αύξηση των τιμών του TTF τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οι παγκόσμιες αγορές ήταν σχετικά σταθερές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, αρμόδιος για την καθημερινή παρακολούθηση των αγορών θα είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER). Όταν υπάρχει μια απόκλιση τιμών από τις παγκόσμιες αγορές, θα ενημερώνει την Κομισιόν την ίδια ημέρα, προκειμένου να τεθεί αυτόματα σε εφαρμογή το ανώτατο όριο.
Η Επιτροπή μπορεί να αναστείλει το ανώτατο όριο αμέσως εάν αυτό επιφέρει ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες και κυρίως ενδείξεις διαταραχής της ασφάλειας των προμηθειών. Επίσης η Κομισιόν μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή του μηχανισμού, αν πάψει να ισχύει η μία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις (αλμα τιμής και μεγάλη απόκλιση), ή όταν θα έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του.
Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν χαρακτηρίζει το ανώτατο όριο ως ένα «μηχανισμό έσχατης λύσης» που προορίζεται να λειτουργήσει κυρίως ως αποτρεπτικός παράγοντας. Λεπτομέρειες για το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του δεν έχουν δοθεί ,ενώ από την Επιτροπή έχει διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται να προταθεί ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμών ή ένας “διάδρομος τιμών” στη φάση αυτή τουλάχιστον.
Η προτεινόμενη παρέμβαση στην αγορά δεν επηρεάζει άμεσα τυχόν υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αερίου, ανέφεραν κύκλοι στης Επιτροπής