Η Ε.Ε. καθυστέρησε να εγκρίνει τις δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τα αποτελέσματα γίνονται τώρα αισθητά, τόνισε ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το υψηλό κόστος για τις ευρωπαϊκές και εγχώριες βιομηχανίες, κυρίως, για τις ενεργοβόρες όπως πχ, η μεταλλουργία.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα μας έχει μειωθεί κατά 32% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, φθάνοντας μεσοσταθμικά φέτος το 18%. Και στον ηλεκτρισμό η κατανάλωση μειώθηκε κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο.
Σε σχέση με την ελληνική πρόταση και 15 συνολικά κρατών της ΕΕ, για ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο πρόσφορος χρόνος για τη δοκιμή μιας τέτοιας λύσης είναι σήμερα και όχι αργότερα, όχι δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες –εκτιμά πως θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση εντός της Ε.Ε. για το πλαφόν, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι τιμές και να «ανασάνουν» οι καταναλωτές της Ευρώπης.
Ο Άντριου Ουόκερ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής παραγωγού LNG Cheniere, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για τη Νότια Ευρώπη, ενώ η εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εργασίες κατασκευής πρόσθετης χωρητικότητας της τάξης των 10 εκατ. τόνων ετησίως που θα τεθεί σε λειτουργία από τα τέλη του 2025.
Ο αντιπρόεδρος της Gastrade που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, Κωστής Σιφναίος πρόσθεσε ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2024 και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο των αγορών της κεντρικής Ευρώπης και σε δεύτερο χρόνο της Ουκρανίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κενού από το ρωσικό φυσικό αέριο. “Η Αλεξανδρούπολη τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων ως αξιόπιστο ηγέτη”, τόνισε.
Τέλος, ο εταίρος της Deloitte, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης έκανε λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα έκανε λόγο. «Συζητάμε με έλληνες και ξένους επενδυτές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για συμμετοχή και μάρκετ τεστ και για κλείσιμο δυναμικότητας σε σταθμούς υγροποιημένου αερίου. Βλέπουν ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Πριν λίγα χρόνια συζητούσαμε μόνο για την ελληνική αγορά, τώρα μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή και για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.