Έχουμε περάσει το ανώτατο όριο της παγκόσμιας δυνητικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι «λένε» τα μελλούμενα… Οι προβλέψεις τους για 104 χώρες, με χρονικό ορίζοντα μισόν αιώνα είναι μάλλον δυσοίωνες. Μεταξύ άλλων, σε τελευταία έκθεσή τους εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινείται κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 3% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, από 3,6% μια δεκαετία πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ, έπειτα θα βρίσκεται σε σταδιακά φθίνουσα πορεία, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.
Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, ενώ η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία θα βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών, με την Νιγηρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο να διεκδικούν την δική τους θέση στην λίστα.
Την ίδια ώρα, πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πιθανό να επαναλάβουν τις σχετικά ισχυρές επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ευρωστία του δολαρίου επίσης θα υποχωρήσει κατά τα επόμενα 10 χρόνια.
Επίσης, ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται στο εσωτερικό τους.
Ως «ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους» βλέπουν, παράλληλα, τον προστατευτισμό και την κλιματική κρίση τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.
Υπογραμμίζουν, τέλος, πως τ μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία -η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια. Καταλήγουν στο ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι μια «ευχάριστη εξέλιξη», καθόσον συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα επιφέρει μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις, όπως το πώς τα έθνη θα πληρώνουν για τις αυξανόμενες δαπάνες υγείας των γηράσκοντων πληθυσμών τους.