Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να ξεκίνησαν το 2023 με πτώση, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθούν και πάλι, καθώς η κρίση για την Ευρώπη εκτιμάται ότι δεν θα τελειώσει πριν το 2025, όταν θα λειτουργήσουν οι νέες υποδομές υγροποιημένου αερίου (LNG), χαλαρώνοντας τη στενότητα προσφοράς LNG στη παγκόσμια αγορά.
Στις προβλέψεις αυτές καταλήγει η τελευταία έκθεση Goldman Sachs για τις τιμές του αερίου. Οι αναλυτές του οίκου αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προηγούμενες τους προβλέψεις για τον Απρίλιο, τοποθετώντας τις τιμές στα 45-53 ευρώ/MWh, έναντι 80-88 ευρώ/MWh της προηγούμενες πρόβλεψης, καθώς τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων κρατούν επί του παρόντος χαμηλά τις τιμές φυσικού αερίου. ‘Oμως για την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, ο οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για τα 109 ευρώ/MWh, θεωρώντας ότι τον Αύγουστο η τιμή TTF θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ/MWh, με το ανώτατο όριο τιμής να διαμορφώνεται στα 115 ευρώ/MWh στο τέλος του καλοκαιριού. Η Goldman Sacks εκτιμά ότι όσο περισσότερο οι τιμές TTF παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως τα τρέχοντα, τόσο θα αυξάνει η ζήτηση, κυρίως από τις βιομηχανίες και την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς πια το αέριο είναι φθηνότερο από τον άνθρακα. Η αύξηση της ζήτησης μαζί με την ανάγκη πλήρωσης των αποθηκών θα οδηγήσουν στην άνοδο της τιμής.
Το μοντέλο αυτό, δηλαδή χαμηλότερες τιμές το πρώτο εξάμηνο του έτους και υψηλότερες το δεύτερο εξάμηνο, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα αμέσως επόμενα χρόνια, τουλάχιστον ως και το 2025.
Για το 2024, ο οίκος εκτιμά ότι τα επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ στο τέλος του Μαρτίου θα είναι χαμηλότερα από τα φετινά, με αποτέλεσμα οι τιμές TTF να είναι ελαφρώς υψηλότερες από αυτές του 2023. Προβλέπει ότι κατά μέσο όρο οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 93 ευρώ/MWh και θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ/MWh από τα τέλη του 3ου τριμήνου του 2024.
Ωστόσο, ένας ψυχρότερος χειμώνας το 2023-2024 θα οδηγήσει τις τιμές το καλοκαίρι του 2024 στα 150 ευρώ/MWh, εκτιμά η έκθεση, τονίζοντας ότι η φετινή έλλειψη χιονοπτώσεων μπορεί να μειώσει την παραγωγή των υδροηλεκτρικών και επισημαίνοντας τα νέα προβλήματα που παρουσιάζουν οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας
Μετά το 2025 οι αυξήσεις στις παγκόσμιες προμήθειες LNG αρχίζουν να αποκτούν ικανό μέγεθος για να αντισταθμίσουν την απώλεια των 100+ bcm από το ρωσικό αέριο, αφαιρώντας την ανάγκη για περιορισμό της βιομηχανικής ζήτησης. Στο τέλος του 2026, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερα από 180 bcm νέας εξαγωγικής ικανότητας LNG, οδηγώντας τις τιμές TTF σε έναν νέο πτωτικό κύκλο.
Tο TTF εκτιμάται ότι θα μείνει σταθερά κάτω από τα 75 ευρώ/MWh, αν και αναμένεται ότι η ισορροπία μεταξύ καύσης αερίου και άνθρακα θα στηρίξει αρχικά τις τιμές του φυσικού αερίου κοντά σε αυτές του άνθρακα, στα 50 ευρώ/MWh, με αυτήν την “ισορροπία” να σπάει το 2026, λόγω της αύξησης στην παγκόσμια προσφορά LNG
Τέλος, οι αναλυτές της Goldman Sacks επισημαίνουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί περίπου 100 bcm από το καλοκαίρι του 2021, ενώ η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής LNG αυξήθηκε μόνον κατά 28 bcm την ίδια περίοδο. Είναι από τους λόγους για τον οποίο θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικός ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές προς στα τέλη του 2023 και το 2024. Η ευρωπαϊκή αποθήκευση αερίου εξαρτάται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ζήτησης. Υπενθυμίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα 2022-23 συνέβαλαν ώστε το επίπεδο αποθήκευσης στην Ευρώπη να είναι στο 50%, όμως οι προσπάθειες εξοικονόμησης των νοικοκυριών βαίνουν μειούμενες όσο μειώνεται και η τιμή. Έτσι, η εξοικονόμηση από 20% τον Οκτώβριο, μειώθηκα σε 16% τον Δεκέμβριο/Ιανουάριο, και σε 14,5% τον Φεβρουάριο/Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο μειώθηκε σημαντικά τον φετινό χειμώνα, όχι μόνο εξ αιτίας των υψηλών τιμών, αλλά και μιας ευρείας διαδικασίας αποθεματοποίησης σε όλη την Ευρώπη, η οποία επηρέασε τη ζήτηση. Ωστόσο από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αναμένεται ανάκαμψη στη ζήτηση φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και όσο η βιομηχανική δραστηριότητα θα ανακάμπτει, τόσο θα ανακάμπτει και η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι σήμερα φθηνότερο από τον άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μία κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, στηρίζοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ευάλωτες σε διακοπές προμήθειας LNG και αν αυτό συμβεί στα τέλη του καλοκαιριού ή τον χειμώνα, τότε θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.