Οι χώρες της ΕΕ θέλουν να "ραφινάρουν" τους όρους για να ενεργοποιηθεί ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μετά την κριτική ότι το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ αυστηρό, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε το τελευταίο 24ωρο.
Το νέο σύνολο τροπολογιών, που κυκλοφόρησε η Τσεχία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δείχνει σημαντική μείωση των ορίων που πρέπει να εκπληρωθούν για να ενεργοποιηθεί ένα ανώτατο όριο τιμών στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Η αναθεωρημένη πρόταση μειώνει σημαντικά την τιμή του φυσικού αερίου στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, τη Διευκόλυνση Μεταφοράς Τίτλων Ολλανδίας (TTF). Το επίπεδο αυτό έχει πέσει από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 264 ευρώ σε πρώτη φάση και τώρα στα 220 ευρώ -στο τελευταίο προσχέδιο.
Ο αριθμός των ημερών που η τιμή υπερβαίνει το επίπεδο του ανώτατου ορίου έχει, επίσης, μειωθεί από δύο εβδομάδες σε πέντε ημέρες.
Οι τροπολογίες μειώνουν επίσης το όριο της τρίτης ενεργοποίησης: τη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας τιμής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της τιμής του φυσικού αερίου.
Ακόμη και αν πληρούνται οι άλλοι δύο κανόνες ενεργοποίησης, το ανώτατο όριο τιμής θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η διαφορά μεταξύ του ολλανδικού TTF και της παγκόσμιας τιμής LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ, από 58 ευρώ στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόταση επικρίθηκε ευρέως από τις πρωτεύουσες της ΕΕ όταν κατατέθηκε τον Νοέμβριο, με την Ισπανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Teresa Ribera να την αποκαλεί «απολύτως ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική, εκτός στόχου», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.
Εν τω μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Jozef Sikela είπε στους δημοσιογράφους: «Πρώτα είχαμε ένα πρόβλημα επειδή η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να βάλει μια πρόταση στο τραπέζι. Τώρα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα γιατί έγινε».
Υπάρχουν επίσης κινήσεις από την Τσεχική Προεδρία για την εισαγωγή πιο δυναμικών στοιχείων στην πρόταση της Επιτροπής. Η τελευταία αναθεώρηση μιλά για «δυναμικό» ανώτατο όριο παρά για σταθερό…