Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε επίσημα την Παρασκευή (9 Δεκεμβρίου) τη συμμαχία της βιομηχανίας ηλιακών φωτοβολταϊκών της ΕΕ, με στόχο να ανακτήσει την παραγωγή που χάθηκε από την Κίνα και να δημιουργήσει μια βιομηχανία «Made in Europe». Η νέα συμμαχία θα προωθήσει επενδύσεις σε εργοστάσια μεγάλης κλίμακας, με στόχο την ετήσια παραγωγή 30 γιγαβάτ (GW) για κάθε βασικό ηλιακό εξάρτημα έως το 2025 -περισσότερο από έξι φορές την τρέχουσα ισχύ περίπου 4,5 GW ετησίως.
«Με αυτή τη συμμαχία, θέλουμε να δημιουργήσουμε πλήρεις αλυσίδες αξίας ηλιακών φωτοβολταϊκών» στην Ευρώπη προκειμένου να «μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας» και να δημιουργήσουμε αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ που μίλησε στην επίσημη έναρξη της συμμαχίας. Η Ευρώπη έχει πολλά να κάνει. Από τα 450 GW φωτοβολταϊκών μονάδων που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2021, λιγότερα από 9 GW κατασκευάστηκαν στην ΕΕ. Φέτος, αναμένεται να εγκατασταθούν σχεδόν 40 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών -νέο ρεκόρ. Αλλά, αυτό θα επιτευχθεί χάρη στον διπλασιασμό των εξαγωγών ηλιακών φωτοβολταϊκών από την Κίνα, επισήμανε ο Μπρετόν.
«Χάσαμε τα μερίδια αγοράς μας και παλεύουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα», προειδοποίησε. Για τον Μπρετόν, αυτό είναι το «πράσινο παράδοξο»: αν και η ηλιακή ενέργεια είναι «απολύτως απαραίτητη» για την απεξάρτηση του άνθρακα και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, το μπλοκ εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα όσον αφορά την κατασκευή. Το Πεκίνο ελέγχει επί του παρόντος το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών. Και για το παγκόσμιο πολυπυρίτιο και τα πλινθώματα, το μερίδιο θα φτάσει σύντομα σχεδόν το 95%, παρατήρησε ο Μπρετόν.
«Ένα στα επτά πάνελ που παράγονται παγκοσμίως κατασκευάζεται από μία μόνο εγκατάσταση» στην Κίνα -συχνά μη βιώσιμα, είπε ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ. «Αυτό είναι το κενό και η ευκαιρία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι εδώ θα βοηθήσει η νέα συμμαχία της ηλιακής βιομηχανίας.