Aποφασισμένη να εμμείνει στη θέση της για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF σε ένα επίπεδο μεταξύ των 150 ευρώ/MWh και 200 ευρώ/MWh, φέρεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μαζί με τις κυβερνήσεις 14 ακόμη χωρών μελών της ΕΕ προειδοποιούν ότι θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, που συνέρχεται σήμερα, αν δεν υιοθετηθεί το “χαμηλό πλαφόν”.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες κατ’ ευθείαν από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στο συνέδριο Capital Link, αναμένεται να τονίσει στους ομολόγους του ότι ότι το όποιο πλαφόν άνω των 200 ευρώ/MWh δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Οι υπουργοί των 15 χωρών-μελών που συντάσσονται με το “χαμηλό” πλαφόν (σε αντίθεση με τα 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν) έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα εγκρίνουν κανένα από τα τρία θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του συμβουλίου, αν δεν εγκριθεί το πλαφόν. Από την άλλη πλευρά όμως, παραμένουν στις θέσεις τους και οι αρνητές του πλαφόν, με πρώτη τη Γερμανία.
Η ενεργειακή ατζέντα που έχει θέσει η τσεχική προεδρία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, αφορά :
- Στη δημιουργία μηχανισμού για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου σε καταστάσεις ακραίας αστάθειας. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ θα μπορεί να ανασταλεί εάν απαιτείται. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και είναι 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδες. Επίσης προβλέπεται ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να αναστέλλεται από την Επιτροπή εάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχική προεδρεία σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση καθώς η προαναφερόμενη πρόταση απορρίφθηκε εξαρχής πρότεινε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στα 220 ευρώ/MWh έναντι των 275 ευρώ/MWh.
- Στον Κανονισμό για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, μέσω του συντονισμού των προμηθειών φυσικού αερίου, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και της τιμής αναφοράς. Στόχος είναι να καταστεί λειτουργική η ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας με τη θέσπιση προσωρινών κανόνων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές υγροποιημένου αερίου (LNG). Παράλληλα επιδιώκεται η διαχείριση της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου με μέτρα διασυνοριακής αλληλεγγύης.
- Στον Κανονισμό για τη θέσπιση ενός προσωρινού πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δεδομένου πάντως ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, άλλες χώρες του βορρά, ακόμα και θεσμικοί φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνούν με το πλαφόν, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαταράξει την ομαλή προμήθεια της αγοράς αλλά και να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του αερίου (κοντά στα όρια του πλαφόν) είναι αρκετά πιθανόν το αδιέξοδο γύρω από το θέμα αυτό να συνεχιστεί. Σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο θέσπισης διοικητικά οριζόμενης τιμής στο TTF θα τεθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι ήταν η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής που είχε αναθέσει στην Επιτροπή και το συμβούλιο υπουργών να εξετάσουν το ζήτημα του πλαφόν.