Λευκός καπνός δεν βγήκε και από τη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οριστική συμφωνία δεν υπήρξε, οπότε οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία, αλλά, έστω κατά πλειοψηφία. «Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Από την πλευρά του, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα, προεδρεύων της συνάντησης, είπε πως έχει ένα καλό προαίσθημα και ότι οι χώρες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το επίπεδο τιμών που θα ενεργοποιήσει το ανώτατο όριο, το οποίο, όπως είπε, είναι το μόνο ζήτημα που παραμένει άλυτο. «Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία και είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά προσπαθούμε να παρέμβουμε στις παγκόσμιες αγορές», διευκρίνισε ο Σικέλα.
Πάντως, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει κατά ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει αναγκαία φορτία φυσικού αερίου εκτός Ευρώπης και να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών. Άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν απαιτήσει ένα ανώτατο όριο, το οποίο, όπως λένε, θα θωρακίσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», είχε δηλώσει, νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Κάθε συμφωνία θα απαιτήσει από τις χώρες να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ύψους του ορίου τιμών, των συμβολαίων φυσικού αερίου στα οποία εφαρμόζεται και των διασφαλίσεων, όπως η δυνατότητα της ΕΕ να αναστέλλει αμέσως το ανώτατο όριο εάν έχει απρόβλεπτες συνέπειες…