Σημαντική πτώση παρουσιάζει η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα, με τα νοικοκυριά να μειώνουν τον Ιανουάριο κατά 40% την κατανάλωσή τους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, ενώ η συνολική ζήτηση έχει πέσει κατά 20%, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η πτώση του Ιανουαρίου αποτελεί συνέχεια της φθίνουσας κατανάλωσης που παρατηρείται όλους του τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε με μείωση 17% σε ετήσια βάση, καθώς η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τις 5,5 TWh, σε σχέση με τις 6,6 TWh του Δεκεμβρίου 2021, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Συνολικά, το 2022 η μείωση ξεπέρασε το 17,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Είναι προφανές ότι οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αποθάρρυναν την κατανάλωση ειδικά των νοικοκυριών, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι σχετικά ήπιες, για χειμώνα, κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα ως πριν από λίγες ημέρες.
Ενδεικτική της μειωμένης κατανάλωσης είναι και η αποκλιμάκωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους δυο πρώτους μήνες του 2023, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό εκφορτώσεων στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Μία μείωση εισαγωγών που δεν αφορά μόνον στην εγχώρια αγορά αλλά και στη Βουλγαρία, η οποία τροφοδοτήθηκε με αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος τους περισσότερους μήνες του 2022, καθώς η Ρωσία από τον περασμένο Μάιο διέκοψε την παροχή στη γειτονική χώρα, επειδή η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.
Τον Ιανουάριο εισήχθησαν φορτία συνολικού όγκου υγροποιημένου αερίου 451.550 κ.μ. ενώ ο προγραμματισμός για τον Φεβρουάριο δείχνει περαιτέρω μείωση της ποσότητας, στα 383.985 κ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2022 οι εισαγωγές φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας στα 1.471.373 κυβικά μέτρα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε φορτία με προορισμό τη Βουλγαρία ή άλλες γειτονικές αγορές.
‘Οσο για τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, στις 27/1/23 ανέρχονταν σε 267.677,358 κυβικά μέτρα.
Εκτός από τα νοικοκυριά που έχουν μειώσει δραστικά την κατανάλωσή τους, σημαντική είναι και η μείωση της ζήτησης από τις βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες έχουν αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με LPG (υγραέριο).
Η πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά αερίου είναι σχεδόν συνεχής όλους τους μήνες από τον Απρίλιο του 2022 ως το τέλος του χρόνου, με μόνη εξαίρεση τον Μάιο, όταν οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στις 4,6 TWh.
Aπό τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την περυσινή χρονιά προκύπτει ότι τον Ιανουάριο 2022 η κατανάλωση μειώθηκε 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021, στις 6,4 TWh, τον Φεβρουάριο αυξήθηκε σε ετήσια βάση στις 5,5 TWh (11%), τον Μάρτιο σημείωσε αύξηση 18% φθάνοντας στις 7 TWh, ενώ τον Απρίλιο η ζήτηση έπεσε κάθετα στις 3,3 TWh (-45%), πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου 2021. Μία ελαφρά ανάκαμψη, της τάξης του 6% παρατηρήθηκε τον Μάιο, στις 4,6 TWh από 4,4 TWh και από τον Ιούνιο και μετά καταγράφεται συνεχής πτώση και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021
Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο η ζήτηση διαμορφώνεται στις 5,3 TWh (-11% σε σχέση με το Ιούνιο 2021), τον Ιούλιο στις 6,1 TWh (-10%), τον Αύγουστο στις 5,5 TWh (-13%), τον Σεπτέμβριο στις 4,5 Twh (-21%), τον Οκτώβριο στις 3,5 TWh (-35%), τον Νοέμβριο στις 4,8 TWh (-14%) και τον Δεκέμβριο στις 5,5 TWh, καταγράφοντας πτώση 17% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021.
Συνολικά, η πτώση της ζήτησης το 2022 ξεπερνά το 17,77 % σε σχέση με το 2021, μία πρώιμη ένδειξη ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ και έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% κατά την περίοδο από τον Αύγουστο 2022 ως και τον Μάρτιο του 2023.
Τέλος, μία άλλη σημαντική εξέλιξη της περασμένης χρονιάς ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του LNG, το οποίο κλήθηκε να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο. Η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, - τροφοδοτώντας μάλιστα και γειτονικές χώρες. Κάλυψε το 44,2% του συνόλου των εισαγωγών,λαμβάνοντας78 φορτία από 10 χώρες.
Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου TTF, που παρατηρείται από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αναζωπυρώσει τις εισαγωγές, ίσως γιατί η ανεφοδιαστική περίοδος για τις αποθήκες αερίου της Ευρώπης ξεκινά την άνοιξη, από τον Απρίλιο και μετά και ενδεχομένως γιατί η αγορά προσδοκά περαιτέρω πτώση τιμών.
Χθες, το TTF για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου έκλεισε στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 55,300 ευρώ/MWh (+0,135%).