Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια της ΕΕ σε σχέση με το φυσικό αέριο για πρώτη φορά πέρυσι.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για το ένα πέμπτο ρεκόρ (22%) της ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης καθαρής ενέργειας Ember.
Μέσα από την αναταραχή του 2022 -από τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία έως την ξηρασία λόγω του κλίματος και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου- η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια της Ευρώπης συνεχίστηκε.
«Η Ευρώπη έχει αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης», λέει ο επικεφαλής των πληροφοριών της Ember, Ντέιβ Τζόουνς. «Οι κραδασμοί του 2022 προκάλεσαν μόνο έναν μικρό κυματισμό στην ενέργεια από άνθρακα και ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οποιοσδήποτε φόβος για ανάκαμψη του άνθρακα είναι πλέον ανύπαρκτος».
Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε επίσης στη μείωση του ενεργειακού ελλείμματος, σημειώνοντας πτώση κατά 7,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ο ήπιος καιρός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά οι ανησυχίες για το κόστος, τα βελτιωμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι πολίτες που ενεργούν αλληλέγγυα για να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας σε μια περίοδο κρίσης πιθανότατα λειτούργησαν θετικά πέρυσι.
Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα στον κόσμο και οι κλιματικοί στόχοι, οι πολιτικές και η χρηματοδότησή της χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκείς» από το έγκυρο Climate Action Tracker.
Η Ελίφ Γκουντουζιελί, Ανώτερη Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Πολιτικής στο CAN Europe, είπε ότι «δεν πρέπει να χτυπήσει μια κρίση ορυκτών αερίων» για να κατανοήσει η ΕΕ ότι η μείωση της ζήτησης και η αυξημένη αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Αλεξάντρου Μουσταφά, ακτιβιστής κατά του άνθρακα στο Europe Beyond Coal, προειδοποίησε, στο μεταξύ, ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσπαθούν να φτιάξουν ένα αφήγημα πως ο άνθρακας έχει μέλλον.