H ερμηνεία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν απά τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου/πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και το Ιόνιο αναμένεται ως το τέλος του χρόνου, ενώ για το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων, για το οποίο αναζητεί εταίρο η Energean, η εταιρία που έχει το 100% της παραχώρησης, η ερευνητική γεώτρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσης ως τη λήξη του 2023 αν το επιτρέψουν οι διαδικασίες, χωρίς να αποκλείεται και το 2024, όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο περιθώριο της εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Ας σημειωθεί ότι η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων είναι εκείνη που θα κρίνει τις περαιτέρω εξελίξεις, δηλαδή αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης. Οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη έχουν διεξαχθεί από την ExxonMobil, στην οποία ανήκει το 75% της παραχώρησης. Το υπόλοιπο 25% ανήκει στην HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η οποία έχει επίσης τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο μπλοκ του Ιονίου
Την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί όπως και τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων παρακολουθεί η ΕΔΕΥΕΠ. Ας σημειωθεί πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ερευνών έχουν δοθεί παρατάσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρατάσεις των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων για τις διάφορες υπό έρευνες ζώνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Ιωάννινα η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχει εκδώσει ακόμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης. Δεδομένου και του χρόνου προετοιμασίας που χρειάζεται η εταιρία για να ξεκινήσει το έργο, δεν αποκλείεται τελικώς οι εργασίες να αρχίσουν το 2024, παρότι τυπικά η προθεσμία για την εκκίνηση της ερευνητικής γεώτρησης λήγει στο τέλος του χρόνου. Πάντως αίτημα παράτασης στην ΕΔΕΥΕΠ δεν φαίνεται να έχει κατατεθεί.
Οσον αφορά στην Κρήτη, ιδιαίτερη αναφορά έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για τον οδικό άξονα BOAK. “Τα δεδομένα των ερευνών εξετάζονται από την εταιρεία ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης” δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εφόσον τα νέα είναι θετικά, τότε θα κινηθεί τάχιστα η διαδικασία, ώστε ενδεχομένως και το 2026 να γίνουν οι πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για όλη την Ευρώπη.