Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης - αεριοποιήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, με στόχο το έργο να λειτουργεί κανονικά από τις αρχές του 2024.
Εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με την ακτή, ενώ συνεχίζεται η τοποθέτηση των σωλήνων του χερσαίου τμήματος του αγωγού για τη διασύνδεση με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, μέσω του οποίου, το αέριο θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) με προοπτική να εφοδιάζει μέχρι και την Ουκρανία.
Το χερσαίο έργο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Σεπτεμρίου.
Εν τω μεταξύ στο εξειδικευμένο ναυπηγείο Κέπελ της Σιγκαπούρης βρίσκεται ήδη για μετασκευή το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) Chelsea της Gaslog, το οποίο θα λειτουργήσει ως πλωτός σταθμός. Οι εργασίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τον Νοέβριο, οπότε και θα αποπλεύσει, προκειμένου να δέσει ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Το FSRU θα συνδεθεί με το ΕΣΦΑ μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού ,μήκους 28 χλμ και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του.
Ο πλωτός σταθμός θα βρίσκεται αγκυροβολημένος στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σε απόσταση 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή, τη Μάκρη.
Η χωρητικότητα του FSRU της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε 153.500 κ.μ. LNG και η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης φθάνει στο 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το έργο ανήκει στην εταιρία Gastrade, η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση και δεύτερης πλωτής μονάδας, ακόμα μεγαλύτερης χωρητικότητας, στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, του "ΑΣΦΑ Θράκης”. Το νέο FSRU με ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG, θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.