Στα χέρια του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη βρίσκεται πλέον η εισήγηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ...αλλά τα μέτρα δεν αναμένονται να ανακοινωθούν ...τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει ο κ Λαφαζάνης από το επικείμενο ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη.
Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της Επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός για το θέμα, δήλωσε ότι έχει παραδώσει την εισήγηση, κρατά όμως κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο περιεχόμενο, παραπέμποντας στον υπουργό για τα περαιτέρω....
Πάντως το μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δεν περιείχε, όπως κάποιοι ίσως θα περίμεναν, κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση για το ενεργειακό κόστος, πέραν της διάταξης για το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη.
Ενα από τα βασικά μέτρα που αναμένεται να περιέχει η εισήγηση είναι η “διακοψιμότητα”, η δυνατότητα του Διαχειριστή Ηλεκτρισμού να περικόπτει ή να διακόπτει τα φορτία προς τις μεγάλες βιομηχανίες όποτε κρίνει απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος, έναντι βέβαια ενός ανταλλάγματος. Οι βιομηχανίες τάσσονται αναφανδόν υπέρ του μέτρου, που άλλωστε χρησιμοποιείται ευρύτατα από πολλούς ανταγωνιστές τους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Όμως η “διακοψιμότητα” έχει κολλήσει στη χρηματοδότηση, καθώς το σχήμα που είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ επί προηγούμενης κυβέρνησης – αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς δεν πρόλαβε να θεσμοθετηθεί- προέβλεπε τη κάλυψη του κόστους από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Στη ρύθμιση αντιδρούν έντονα οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να μετακυλήσουν το έξτρα κόστος στους πελάτες τους, αφού πληρώνονται με εγγυημένες – σταθερές- τιμές.
Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για κάλυψη τη διαφοράς με άλλους, πιο “αναίμακτους” τρόπους, όπως τα έσοδα από τη διάθεση των ρύπων και το Πράσινο Ταμείο, όμως η όποια αλλαγή θα χρειαστεί να εγκριθεί και πάλι από τις ευρωπαϊκές αρχές. Την προηγούμενη φορά χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να δώσει η DG Comp το πράσινο φως....
Και σήμερα οι βιομηχανίες δεν έχουν χρόνο. Μάλιστα μετά την απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί η έκπτωση του 20% που παρέχει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση, το αίτημα για μείωση του ενεργειακού κόστους, με μέτρα όπως η διακοψιμότητα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η κατάργηση της έκπτωσης περιλαμβάνεται στο κείμενο που παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ζήτημα έχει ενημερωθεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα..., όμως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.
. “Σε περίπτωση που δεν δοθεί η διακοψιμότητα και καταργηθεί και η έκπτωση τότε όλες οι χαλυβουργίες θα κλείσουν” έλεγε παράγων της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε επίσημη ανακοίνωσή της άφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα των θεσμών να συμπεριλάβουν την έκπτωση στο κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ελληνικές χαλυβουργίες και άλλες βαριές βιομηχανίες είναι έντονα ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του ενεργειακού κόστους και των φόρων στην ενέργεια, όμως η όποια αλλαγή στη φορολόγηση προσκρούει στο δημοσιονομικό και στα ισοδύναμα μέτρα.