Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο, που αποτελεί τη πρώτη φάση του Great Sea Interconnector (πρώην Euroasia Interconnector), το οποίο σε επόμενο στάδιο σχεδιάζεται να συνδεθεί με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση της Κύπρου αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να λάβει την οριστική απόφαση για τη συμμετοχή της στο έργο και το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδύσει σε αυτό. Εχει προηγηθεί συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Επενδυτικού Ταμείου TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Jasim Husain Thabet, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλο, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε το ενδιαφέρον του Ταμείου των ΗΑΕ να επενδύσει στο έργο «Great Sea Interconnector».
Ας σημειωθεί εδώ, ότι promoter και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου υπόγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και τη TAQA για την ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει προχρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 164 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε αναθέσει η Κύπρος στο διεθνή οίκο DNV (Det Norske Veritas) για το έργο, ο Great Sea Interconnector θα έχει “μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», καθώς η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Το πόρισμα της μελέτης θα αποτελέσει αντικείμενο της επικείμενης συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της Κύπρου, Οικονομικών και Ενέργειας, κκ Μάκη Κεραυνού και Γιώργου Παπαναστασίου προκειμένου να λάβουν την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.
Κατόπιν, η πρόταση των δυο υπουργών θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο , που θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Ως καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ορίσει την 31η Ιανουαρίου.
Μόλις ανακοινωθεί η απόφαση, η εταιρία ειδικού σκοπού για τον Great Sea Interconnector, που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει στην έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, με την Κύπρο να εκτιμάται ότι θα συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κατά τις ίδιες πηγές, η συμμετοχή της Κύπρου προβλέπεται κοντά στο 25% ποσοστό που μαζί με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζουν πλειοψηφικό μερίδιο στην τρέχουσα φάση. Το έργο παραμένει ανοικτό σε τρίτους επενδυτές.
Για τη χρηματοδότηση του έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1, 9 δισ ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε επαφές με τράπεζες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να λάβει το indicative Term Sheet.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει συνολική επιχορήγηση 657,9 εκατ. ευρώ , μέσω του Connecting Europe Facility (CEF)