Παράπλευρες απώλειες...αλλά και παράπλευρες κινήσεις φαίνεται ότι συνοδεύουν την πτώση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, μία πτώση που ήδη αποτυπώνεται στα τιμολόγια των καταναλωτών, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο, με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.
Πέρα από τα βασικά δεδομένα που οδηγούν στην πτώση των τιμών, όπως η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση, καθώς και η σημαντική υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι ρόλο παίζουν και τεχνικοί παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ μεγάλο μέρος της παραγωγής από θερμικές μονάδες ουσιαστικά δεν συμμετέχει στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά λειτουργεί περισσότερο στην Αγορά Εξισορρόπησης, η οποία αμείβει την προσφορά ηλεκτρισμού σε υψηλότερες τιμές, που δεν καταγράφονται Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Ημερήσιου Προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ για χθες Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, η μονάδα 5 του Αλιβερίου και η Μεγαλόπολη 5 λειτούργησαν κατόπιν εντολής του ΑΔΜΗΕ και αμείφθηκαν με την τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης, δηλαδή 164,59 ευρώ/MWh. Εκτός Αγοράς Επόμενης Ημέρας λειτουργήσαν επίσης η μονάδα ανοιχτού κύκλου του Ήρωνα η οποία λόγω της τεχνολογίας της παρέχει ευελιξία στο σύστημα, καθώς και η μονάδα της Αλουμίνιον ως μονάδα συμπαραγωγής.
Ας σημειωθεί ότι οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, λειτουργούν από τον Οκτώβριο με εντολή του ΑΔΜΗΕ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης και αμείβονται στην τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Την ίδια ημέρα όμως, που η Αγορά Εξισορρόπησης έδινε τιμή 164,59 ευρώ/MWh, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) διαμορφωνόταν πολύ πιο χαμηλά στα 54,20 ευρώ/MWh, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τις τιμές, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μονάδες που είχαν δώσει τις χαμηλότερες προσφορές και συμμετείχαν στη DAM αμείφθηκαν στη χαμηλή τιμή, ενώ οι μονάδες που εισήλθαν στο σύστημα με εντολή του ΑΔΜΗΕ είχαν υψηλότερη αμοιβή. Δεδομένου ότι η τιμή της DAM είναι αυτή που αποτελεί τον βασικό δείκτη για τη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής, οι εξελίξεις στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αποτελούν καλά νέα για τους καταναλωτές.
Για τους προμηθευτές όμως, που αγοράζουν το ρεύμα και στις δύο τιμές, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά, ιδιαίτερα για τις μικρές εταιρίες προμήθειας, που δεν είναι καθετοποιημένες και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν με άλλο τρόπο τις υψηλότερες τιμές της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Η χαμηλή τιμή της DAM δημιουργεί πρόβλημα και στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι αναγκασμένος να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των ΑΠΕ που έχουν συμφωνημένες τιμές και της τιμής χονδρικής, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Για σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, η μέση τιμή στη DAM διαμορφώνεται στα 65,16 ευρώ/MWh, με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με μερίδιο 49,22%, έναντι 55% την Τετάρτη (14/2).
Οι τιμές στη χονδρική αγορά, όπως έχουν διαμορφωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, οδηγούν σε τιμολόγια λιανικής τον Μάρτιο γύρω στα 10 λεπτά/MWh, ενδεχομένως και πιο χαμηλά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές. Προς το παρόν το φυσικό αέριο, στην τιμή TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, παραμένει υποτονικό, καθώς χθες έκλεισε στα 24,975 ευρώ/MWh (0,475%).
Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο διάστημα από 1-15 Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 100 ευρώ/MWh, ακολουθώντας συνεχή πτωτική τάση από τον Οκτώβριο του 2023, όταν η μέση τιμή τα 111,19 ευρώ/MWh. Το Νοέμβριο υποχώρησε στα 108,34 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο στα 106,27 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο στα 102,93 ευρώ/MWh.