Φυσικό αέριο στην Κρήτη σχεδιάζει να φέρει η enaon-EDA, όπως έχει μετονομαστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών, και μάλιστα έχει εντάξει την ανάπτυξη του σχετικού δικτύου στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την περίοδο 2024-2028
Προς το σκοπό αυτό, η εταιρία, που ανήκει στην Italgas, πρόκειται να υποβάλει αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για τη λήψη της σχετικής άδειας διανομής.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης που υπέβαλε η enaon στη Ρυθμιστική Αρχή, το σχέδιο της Κρήτης προβλέπει για το 2028 την κατασκευή των δύο πρώτων απομακρυσμένων δικτύων στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων.
Τα δύο δίκτυα θα τροφοδοτούνται μέσω δύο σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG), έναν σε κάθε περιοχή. Η εγκατάστασή τους θα συνοδευτεί με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης περιορισμένου μήκους για την εξυπηρέτηση των πρώτων πελατών.
Η κυρίως ανάπτυξη του δικτύου διανομής στις δύο πόλεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τα αμέσως επόμενα έτη και θα περιγραφεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2029.
Για το 2028, η εταιρία προβλέπει επενδύσεις της τάξης του 1,5 εκατ ευρώ, που αφορούν στις προκαταρκτικές εργασίες και στις μελέτες δημιουργίας των δυο σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακος στο Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στην ανάπτυξη δικτύου στην Κρήτη είχε αναφερθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα για τη μετονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών σε enaon-EDA.
Η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες πόλεις και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος προβλεπόταν και στο πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2018-2022 της τότε Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών.