Μία ακόμα σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, του Great Sea Interconnector, προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται του όρους της συμμετοχής της, ενώ υπό αμφισβήτηση παραμένει και η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Πάντως προχθές, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ κ. Eli Cohen, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Oι δύο υπουργοί συμφώνησαν την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στον στενό συντονισμό για διευκόλυνση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector. Μάλιστα, οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν συγκεκριμένη τοποθεσία, στο σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρισμού Reading του Τελ Αβίβ, όπου εξετάζεται να εγκατασταθεί ο σταθμός μετατροπής της Great Sea Interconnector.
Η βούληση του Ισραήλ να συμμετάσχει στο πρότζεκτ έχει εκφραστεί εξάλλου και με την πρόθεση του ισραηλινού fund Aluma να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Αν η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπαναστασίου στο Ισραήλ έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη Λευκωσία για να προχωρήσει στο έργο, αυτό θα φανεί στις διεργασίες που ακολουθούν. Πάντως ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση «απτών τρόπων» για να διασφαλιστεί η στενή συνεργασία προς την κατεύθυνση της έγκαιρης ολοκλήρωσης του Great Sea Interconnector.
Στη σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδος - την πολλοστή που πραγματοποιείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- θα λάβουν μέρος οι εκπρόσωποι κτων τριών πλευρών, της Κύπρου, του Ισραήλ και του ΑΔΜΗΕ που είναι ο promoter του Great Sea Interconnector. Θα εξεταστεί η πορεία σχεδιασμού του τμήματος της διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ, εν όψει της εκπόνησης μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) για το σκέλος αυτό, στη βάση της οποίας οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των δύο χωρών θα επιμερίσουν το κόστος, που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα.
Ας σημειωθεί τέλος ότι ο ΑΔΜΗΕ, έχει ήδη επενδύσει 150 εκατ. ευρώ στο έργο και επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα προκειμένου να “κλειδώσει” τις απαραίτητες συμφωνίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης. Η Κύπρος ενώ αρχικά είχε δηλώσει τη συμμετοχή της με 100 εκατ. ευρώ, ακόμα δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή με τις διαπραγματεύσεις να εστιάζονται στη μετοχική συμμετοχή της στο πρότζεκτ. ‘Ηδη έχουν υπάρξει συζητήσεις με αμερικανικό κρατικό fund, το οποίο έδειξε ενεργό ενδιαφέρον, παράλληλα όμως πρέπει να αποσαφηνιστεί και η θέση της ETEπ, με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς η Τράπεζα διατηρεί επιφυλάξεις.