Εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπει o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) και παρότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου, τα υψηλά για την εποχή αποθέματα του καυσίμου στις ευρωπαϊκές αποθήκες συγκρατούν τις τιμές, προς το παρόν τουλάχιστον.
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της ΙΕΑ που ανακοινώθηκε χθες, η ζήτηση αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανόν να αυξηθεί φέτος κατά 1,8%, στα 497 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,3% ή κατά 96 δισ. κυβικά μέτρα στα 4.191 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά, αντανακλώντας κυρίως την κατανάλωση από τις ασιατικές αγορές.
Ακόμα και αυτή η πρόβλεψη πάντως έχει αναθεωρεί προς τα κάτω, σε σχέση με το 2,5% που προέβλεπε ο Διεθνής Οργανισμός στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση. Η διόρθωση οφείλεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους πρώτους μήνες του 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kyos στις 22/4 οι υπόγειες αποθήκες αερίου της Ευρώπης είχαν πληρότητα 62% και τα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) πληρότητα 60,4%. Την ίδια ημέρα στην Ελλάδα η πληρότητα στις εγκαταστάσεις LNG της Ρεβυθούσας έφθανε στο 88,4%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 199.010 κυβικά μέτρα, έναντι πληρότητας 73,9% (166.170 κυβικά μέτρα) πριν από ένα μήνα και ποσοστού κάλυψης 50,1% ή 182.950 κυβικά μέτρα, ένα χρόνο πριν.
Με βάση τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, με εισροές αερίου κατά 35% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας ή με μόλις 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης πετυχαίνουν το στόχο πληρότητας του 90%, μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης 2024-2025.
Από την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις των Χούθι έχουν οδηγήσει στη διακοπή του εμπορίου LNG μέσω πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και αποθηκών αερίου στη χώρα.
Ωστόσο η τιμή του αερίου TTF δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαίτερα. ‘Εχει ανέβει βέβαια από τα χαμηλά των περίπου 23 ευρώ/MWh, που είχε υποχωρήσει στα μέσα Φεβρουαρίου (19/2) εξακολουθεί να κινείται όμως γύρω στα 30 ευρώ/MWh, ολοκληρώνοντας χθες τη συνεδρίαση στο ολλανδικό hub στα 29,130 ευρώ/Mwh, (+2,509%)
«Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την υγιή διαθεσιμότητα LNG και τις ισχυρές παραδόσεις από τη Νορβηγία διατήρησαν υψηλά τα αποθέματα κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-24, ανέφερε η ΙΕΑ, τονίζοντας πάντως ότι η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει βασική πτυχή της χάραξης ενεργειακής πολιτικής, δεδομένης της ρευστότητας των γεωπολιτικών συνθηκών, αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα.
Ο ήπιος χειμώνας 2023-24, με τη μειωμένη ζήτηση για αέριο θέρμανσης στη Β. Ευρώπη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα. Καθοριστικά συνέβαλε επίσης η μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης και βέβαια η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στα ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρισμού που μείωσε τις ποσότητες αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Τέλος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία της ευελιξίας στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας τις απότομες εξάρσεις ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που έφερναν εξ’ ίσου απότομες αυξήσεις στη κατανάλωση αερίου, στις οποίες το σύστημα χρειάστηκε να ανταποκριθεί.