Την ανάληψη από την ΕΕ του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου για τον Great Sea Interconnector, της ηλεκτρικήςς διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου φαίνεται να ζητεί η Κύπρος, καθώς δεν δείχνει ικανοποιημένη μόνον από τις διαβεβαιώσεις ότι η η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο.
Εν τω μεταξύ, άκαρπη κατέληξε και η χθεσινή, πολλοστή σύσκεψη μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει ο Διαχειριστής, μεταξύ των οποίων την αναθεώρηση της απόφασης για τη μεθοδολογία του εσόδου, καθώς και την ανάληψη του γεωπολιτικού ρίσκου και από την κυπριακή πλευρά.
Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη εγκρίνει την ανάληψη του συγκεκριμένου ρίσκου, δηλαδή την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ των ποσών που θα έχει δαπανήσει για το έργο ακόμα και αν αυτό δεν ολοκληρωθεί, εξ αιτίας εξωτερικών παραγόντων μη δικής του αρμοδιότητας, προφανώς κάποιας εμπλοκής που μπορεί να προκύψει από την Τουρκία και τις αμφισβητήσεις που μπορεί να διατυπωσει η Αγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες από τις οποίες θα περάσει το καλώδιο.
Η ελληνική πλευρά, βάσει της απόφασης της ΡΑΑΕΥ, έχει αναλάβει το ρίσκο για το τμήμα του καλωδίου, περίπου το 33% που αφορά στο ελληνική τμήμα και ο ΑΔΜΗΕ ζητεί η Κύπρος να αναλάβει το υπόλοιπο πράγμα που, μέχρι σήμερα, αρνείται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ).
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ έστειλε επιστολή στους εμπλεκόμενους, στην οποία δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η κυπριακή πλευρά πάντως δεν φάνηκε να πείθεται και να αλλάζει στάση από την επιστολή. Όπως αναφέρει το philnews, “από κυπριακής πλευράς (η επιστολή) θεωρείται ως μία θετική εξέλιξη από πλευράς ΕΕ αλλά όχι αρκετή για να συμφωνηθεί από κυπριακής πλευράς να αναλάβουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού το τεράστιο κόστος ενδεχόμενης ανατροπής του έργου από κινήσεις της Τουρκίας”.
Η ΕΕ, η οποία στηρίζει πολιτικά και οικονομικά το έργο, έχει εξασφαλίσει για το πρότζεκτ, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ και το έχει εντάξει στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από κυπριακής πλευράς, η επιστολή της DG En σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως επίσημη ανάληψη του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου από την ΕΕ
Η υπόσχεση για αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων για την προστασία του έργου είναι μόνο εν μέρει ικανοποιητική για τους αρμόδιους στην Κύπρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πείθει για την προθυμία ή ετοιμότητα των Βρυξελλών να παρεμποδίσουν μια παρέμβαση της Τουρκίας για αναστολή του έργου ή πολύ περισσότερο για ανάληψη από την ΕΕ του ενδεχόμενοι οικονομικού κόστους σε περίπτωση διακοπής του έργου με ευθύνη της Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το philnews, επικαλούμενο κυπριακές πηγές.