Το ενδεχόμενο συμμετοχής στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναπτύξει τις δύο νέες μονάδες στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, καθώς και τη πιθανότητα σύναψης διμερούς PPA για την προμήθεια πυρηνικής ενέργειας από τον σταθμό έχει αρχίσει να εξετάζει η Ελλάδα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος.
Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας για την πυρηνική ενέργεια, που διοργάνωσε η Athlos Energy, εταιρία με έδρα την Ελβετία, η οποία προωθεί την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SRM).
Ας σημειωθεί ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει την εγκατάσταση δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στον σταθμό του Κοζλοντούι, ισχύος σήμερα 2.000 MW και ήδη έχει τεθεί στις συζητήσεις Αθήνας- Σόφιας η προοπτική συμμετοχής της Ελλάδος στο εγχείρημα αυτό, με ΡΡΑ ή/και επενδυτική συμμετοχή.
Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι κυρίως η εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της αθρόας συμμετοχής των ΑΠΕ, των οποίων η παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Πάντως ο κ. Τσάφος ήταν αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα, παρότι η συζήτηση για τα πυρηνικά άνοιξε το καλοκαίρι μετά από μία αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και η πυρηνική ενέργεια. ‘Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Τσάφος η Ελλάδα δεν είναι προστατευμένη από τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι περισσότερες γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς,.
Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία, που είχε καταργήσει τα πυρηνικά, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή τουλάχιστον 2 πυρηνικών σταθμών.
Πάντως πέραν του θέματος της ασφάλειας, στην ημερίδα τέθηκαν και ερωτήματα σε σχέση με το κόστος των πυρηνικών σταθμών. Ο ίδιος ο κ Τσάφος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξισορρόπησης, λόγω του πολύ υψηλού κόστους κεφαλαίου. Υπενθύμισε ότι όλα τα πυρηνικά έργα μικρά ή μεγάλα παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμών και χρονικές καθυστερήσεις. ¨Οπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πυρηνική ενέργεια, έχει όμως ανοικτό μυαλό για να συζητά όλες τις πιθανές λύσεις.
Στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας δήλωσε ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι θέμα απόφασης της πολιτείας, επισήμανε όμως παράλληλα την ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Είπε ότι για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά στα πυρηνικά πρέπει να προηγηθεί σε βάθος ανάλυση όλων των δεδομένων, τονίζοντας ότι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα είναι και η χωροθέτηση του τόπου εγκατάστασής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος έκανε και ο καθηγητής Μάνος Κακαράς «Τα ενεργειακά σχέδια είναι μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να είναι βιώσιμες από μόνες τους. Δε θα τις χρηματοδοτήσει κανείς εάν δεν είναι βιώσιμες” δήλωσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το υδρογόνο, που το χαρακτήρισε “φούσκα”, επειδή το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο. Πρόσθεσε ότι η άποψη πως όσο πιο μικρός είναι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τόσο πιο μικρά είναι τα κόστη δεν ισχύει, επισημαίνοντας τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών και τις καθυστερήσεις και υπενθύμισε ότι τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα μας δεν εκπαιδεύονται μηχανικοί πυρηνικής ενέργειας, επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής.