Η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού από το φθινόπωρο ως σήμερα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς στην Αθήνα, στις 10 Μαρτίου. Oπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντeυξη που παραχώρησε στο “Euractiv” στις συναντήσεις που θα έχει στη χώρα μας θα εκτιμήσει από κοινού με τους Ελληνες συνομιλητές του την πρόοδο επί των ''ειδικών συστάσεων” που είχε απευθύνει στην Ελλάδα η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην έκθεση αυτή η Επιτροπή έθετε στο μικροσκόπιο τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην και ζητούσε την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν συνυπογραφεί στο Μνημόνιο 3, όπως η μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2018 και ο περαιτέρω περιορισμός στο 59% της αγοράς το 2020.
Παρότι μειώνεται, το μερίδιο της ΔΕΗ, εξακολουθεί στη λιανική να βρίσκεται ι λίγο πάνω από το 95%.
Ακόμα η Επιτροπή καλούσε να ληφθούν τα μέτρα μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αγοράς Ηλεκτρισμού (target model) με την εισαγωγή της προθεσμιακής και της ενδο-ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και της αγοράς εξισορρόπησης. .
Στη συνέντευξή του ο Σλοβάκος Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που ετοιμάζεται να παίξει η Ελλάδα στη τράνζιτ μεταφορά αερίου. Ο Νότιος Διάδρομος, με τον αγωγό ΤΑΡ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα περνά από τη χώρα μας, θα φέρει στην Ευρώπη νέο αέριο από την Κασπία πριν το 2020. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις τρέχουν παράλληλα στην Ανατολική Μεσόγειο με τα νέα κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ο προορισμός αυτού του αερίου και η Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε ο κ. Σέφκοβιτς.
Σήμερα εργαζόμαστε στον αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) και το κλίμα είναι πολύ θετικό. Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει μία σημαντική πύλη εισόδου νέων προμηθειών για την Ευρώπη, με αέριο από την Κασπία και τη Μεσόγειο, το οποίο θα διοχετεύεται προς Βορρά μέσω Βουλγαρίας και μελλοντικά μέσω των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. “Αυτά τα πρότζεκτ θα συζητήσουμε στην Ελλάδα” πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο υγροποιημένο αέριο (LNG), στο οποίο η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση Αλλοίωσε ανάμεσα στα έργα που στηρίζει ευρύτερα στην περιοχή της Μεσογείου είναι το πλωτό τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη και το τερματικό στην Κροατία.
“Θεωρώ ότι στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και περισσότερο οι τιμές του αερίου να διαμορφώνονται στα gas hub από τις τοπικές αγορές. Με την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων LNG θα δούμε αυτή τη σταδιακή μεταμόρφωση της αγοράς” τόνισε.