Στις τάσεις της αναδυόμενης ενεργειακής αγοράς του φυσικού αερίου, που ανοίγει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας, επικεντρώθηκε το Athens Natural Gas Forum που διοργανώθηκε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, την Παρασκευή 22 Απριλίου.
Κοινή πεποίθηση διάχυτη σε όλες τις ομιλίες και συζητήσεις ήταν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ευκαιριών για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία.
Το παρόν στο συνέδριο έδωσαν σημαντικοί επιχειρηματικοί και πολιτικοί εταίροι, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα.
Ο κ. Μάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του φυσικού αερίου για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων με κομβική σημασία για το μέλλον της χώρας και ανέπτυξε πέντε διακριτούς αλλά και αλληλοεξαρτώμενους άξονες στη βάση των οποίων πρέπει να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις στον κλάδο του φυσικού αερίου.
Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο πλωτό αγωγό φυσικού αερίου του κόσμου, που είναι τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου. Συμπλήρωσε ότι, ενώ η Ελλάδα είχε κάνει μεγάλους βηματισμούς στην εύρεση υδρογονανθράκων, πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει στασιμότητα. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να λειτουργούν υπό ένα ενιαίο εθνικό ενεργειακό δόγμα.
Ο κύριος Θεοχάρης υπογράμμισε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών της ως προς την προσδοκώμενη επενδυτική έκρηξη, ενώ σημείωσε ότι το υψηλό κόστος ενέργειας φέρνει τις ελληνικές εταιρίες σε δυσχέρεια έναντι του ανταγωνισμού. Πρότεινε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη. Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ενεργά την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και ότι η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προκύπτουν.
Σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση, ο καθ. κύριος Τάσιος προέβη σε ανάλυση σχετικά με τις μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, την αιολική, την υδροδυναμκη και την θερμική.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές οι κ. Αλέξης Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Δραστηριοτήτων, Μεταφοράς και Εκμετάλλευσης, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διεθνών, Εμπορίας, Χαρτοφυλακίου και Προμήθειας Αερίου, ΔΕΠΑ Α.Ε., Κωνσταντίνος Χρόνης, Βοηθός Διευθυντής Υλικού και Προμηθειών, ΔΕΗ Α.Ε., Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Πρόεδρος, Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και Διευθυντής Ενέργειας, ΒΙΟΧΑΛΚΟ