Μετά από καθυστέρηση που ξεπερνά τον ένα χρόνο, το συμπληρωματικό μνημόνιο φέρνει στο προσκήνιο τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας, ένα σύστημα αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χονδική αγορά, θέτοντας μάλιστα ως προααπαιτούμενο στις ελληνικές αρχές, την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος.
Πρόκειται για τον μηχανισμό, που θα αντικαταστήσει τα παλαιά ΑΔΙ, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2017 και έκτοτε οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν λαμβάνουν την αποζημίωση αυτή, με αποτέλεσμα να θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας των μονάδων.
Όπως αναφέρει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές καλούνται να κοινοποιήσουν προς έγκριση το ταχύτερο και μάλιστα ως προαπαιτούμενη δράση (prior action), έναν νέο μηχανισμό ευελιξίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό, που έληξε τον Απρίλιο του 2017, στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις Ενισχύσεις στην Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Ο νέος μηχανισμός πρέπει να βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση της επάρκειας, θα περιλαμβάνει πρότυπο αξιοπιστίας και θα λειτουργεί με βάση ανταγωνιστική διαδικασία κατανομής, δηλαδή μέσω διαγωνισμών.
Ο νέος Μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματώνει τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της απόφασης έγκρισης του προσωρινού μηχανισμού ευελιξίας. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εφαρμόσουν τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις Ενισχύσεις στην Ενέργεια και το Περιβάλλον, ο οποίος θα βασίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και θα είναι ανοικτός σε όλους τους δυνητικούς παρόχους ισχύος ισχύος, δηλαδή όχι μόνον στους παραγωγούς ηλεκτρισμού αλλά και στους καταναλωτές.