Aνησυχία για νέο κύμα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου σε ομιλία της χθες σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ και κάλεσε τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε εξατομικευμένους διακανονισμούς οφειλών των πελατών τους.
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση με τα επιδόματα, τα οποία όμως, όπως δείχνουν τα σχεδόν καθημερινά ρεκόρ τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού δεν φθάνουν για να καλύψουν τη διαφορά. “Η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αντέδρασε γρήγορα και έλαβε μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα οποία προφανώς δεν επαρκούν” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «τα κουκιά είναι μετρημένα. Μακάρι να είχαμε περισσότερα να διαθέσουμε».
Ωστόσο, τόνισε, ότι η τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία της ενεργειακής μετάβασης και ότι δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο θα συζητήσει την πρόταση των χωρών του Νότου για δομικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας στην αγορά χονδρικής.
Παράλληλα η κα Σδούκου αναφέρθηκε στο Market Reform Plan και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο. Είπε ότι οι αλλαγές αφορούν κυρίως τον τρόπο εφαρμογής των σχεδιαζόμενων μέτρων και ότι οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός τριών μηνών.
Τα κυριότερα από τα σχόλια της Κομισιόν εστιάζονται στη χαμηλή ρευστότητα της Προθεσμιακής Αγοράς, καθώς και της Ενδοημερήσιας Αγοράς. Η Επιτροπή ζητεί να ληφθούν μέτρα για τη συμμετοχή σε αυτή του demand response και των traders, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν και στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Σε ότι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης η Επιτροπή ζητεί την κατάργηση του προσωρινού μέτρου της κατώτατης τιμής, προτείνει συγκεκριμένη βελτίωση του αλγορίθμου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τη συμμετοχή του demand response, που θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2022, όπως δήλωσε η κα Σδούκου.
Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η επίλυση του antitrust case θα αυξήσει τις ποσότητες της ενέργειας που διατίθενται μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, πράγμα που δεν έμεινε ασχολίαστο από συμμετέχοντες στο συνέδριο, που παρατήρησαν ότι η “θεραπεία” του antitrust case..τελικώς αυξάνει τη ρευστότητα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Λειψίας, όπου η ΔΕΗ διαθέτει τα πακέτα ηλεκτρισμού από τη λιγνιική παραγωγή, βάση της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το “σπάσιμο” του μονοπωλίου της στον λιγνίτη.
Από την ομιλία της κας Σδούκου προέκυψε ακόμα ότι η Κομισιόν αντιδρά μεν θετικά στον μηχανισμό για τις στρατηγικές εφεδρείες (Strategic Reserve) ….αλλά όχι και τόσο θετικά, που να επιτρέπει την εφαρμογή του μηχανισμού από τις αρχές τους 2022